ایمنی و بهداشت حرفه ای صنایع هرمزگان

این وبلاگ با هدف برقراری ارتباط موثر بین مسئولین بهداشت حرفه ای شاغل در صنایع استان هرمزگان ایجاد شده است

شرح وظایف بهداشتیاران کار
نویسنده : نیلوفر احمدی - ساعت ٩:۱٧ ‎ق.ظ روز سه‌شنبه ٢٥ اسفند ۱۳۸۸
 

طرح خانه های بهداشت کارگری از سال 66 به صورت آزمایشی در 4 استان کشور اجرا شد و هم اکنون پس از گذشت بیش از 20 سال  علی رغم کاستی های بسیار در زمینه ایمنی و بهداشت محیطهای کاری متاسفانه  هنوز این طرح به قانون تبدیل نشده است ....
    


طرح ارایه مراقبت های اولیه در خانه های بهداشت کارگری بر اساس اصل 29 قانون اساسی کشور و ماده 35 قانون الزام تامین اجتماعی با مشارکت وزارت بهداشت ، وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی از سال 66 در کشور شروع شد.
    هدف از اجرای این طرح ، تامین سلامت کارگران و اعضای خانواده آنها، ارتقای دانش بهداشتی و ایجاد رفتارهای مناسب بهداشتی در بین کارگران و سالم سازی محیط کار در کارگاه های تولیدی ، صنعتی ، خدماتی و معادن است .
    در ابتدا مقرر شده بود خانه های بهداشت کارگری در کارگاه هایی با جمعیت 100 تا 500 نفر کارگر ایجاد شوند که براساس تصمیم شورای هماهنگی مرکز خدمات بهداشتی در وزارت کار و امور اجتماعی با عضویت مدیرکل امور اجتماعی ، مدیر کل درمان مستقیم سازمان تامین اجتماعی و مرکز سلامت و محیط وزارت بهداشت و درمان مقرر شد در کارخانه هایی با جمعیت 150 تا 500 نفر و در معادن با جمعیت 20 تا 100 نفر خانه های بهداشت کارگری ایجاد شود.
    برای انتخاب بهداشتیار کار به پیشنهاد کارفرما یکی از کارگران با حداقل مدرک تحصیلی سوم راهنمایی و 2 سال سابقه کار در آن کارگاه برای فعالیت در خانه بهداشت کارگری معرفی شد. در مجموع ، این افراد 450 ساعت آموزش تئوری و عملی برای فعالیت به عنوان بهداشتیار کار گذراندند. این دوره های آموزشی با هزینه سازمان تامین اجتماعی و از سوی وزارت بهداشت برگزار شد. پس از آن مجددا براساس رای شورای هماهنگی مراکز خدمات بهداشتی مقرر شد کارگاه ها و معادن با تعداد شاغل 100 تا 500 نفر حتما نسبت به استخدام تمام وقت کاردان یا کارشناس بهداشت حرفه یی اقدام کنند.
    همچنین مقرر شد 40 ساعت بازآموزی برای تجدید اطلاعات علمی و بهداشتی بهداشتیاران در هر سال برگزار شود. هزینه خرید دارو (12 قلم داروی اولیه ) و تجهیزات فنی و پزشکی و دوره های آموزشی نیز برای بهداشتیاران برعهده سازمان تامین اجتماعی بوده است .

گرچه در سال 83 لایحه مربوط به خانه های بهداشت کارگری از سوی شورای هماهنگی مرکز خدمات بهداشتی به دولت ارایه شد ولی هیچگاه به مرحله تصویب نرسید.

با این وجود از طرف وزارت بهداشت بعنوان تنها یکی از سه ارگان عضو شورای هماهنگی خدمات بهداشتی شرح وظایف بهداشتیاران شاغل در خانه های بهداشت کارگری و مراکز طب کار صنعتی در کارخانجات  تنظیم و به مراکز مربوطه اعلام گردیده است . بدیهی است  مسئول حسن اجرای این وظایف در وهله اول کارفرما و سپس بهداشتیار خواهد بود .

لازم به توضیح است  منظور از بهداشتیار کار فقط   فرد دوره دیده ای که دارای گواهی بهداشتیاری مشترک از سه ارگان ( مدیریت درمان تامین اجتماعی - مرکز بهداشت  و اداره کار استان ) میباشد  نبوده و فارغ التحصیلان دانشگاهی با مدرک کاردانی  و بالاتر با گرایشهای مختلف بهداشتی نیز مد نظر میباشد.

شرح وظایف بهداشتیارکار شاغل در خانه های بهداشت کارگری:

١-جمع آوری اطلاعات و آمار مورد نیاز از واحد صنعتی در ارتباط با مراقبتهای بهداشتی اولیه و تکمیل فرمهای استاندارد.

2-آموزش موازین بهداشت به نیروی انسانی شاغل در کارگاه .

3-انجام بازدید دوره ای منظم از تاسیسات بهداشتی و رفاهی کارگاه از قبیل توالت ، حمام ، دستشویی ، رختکن ، غذا خوری ، آشپزخانه ، مهدکودک و پیگیری لازم برای حل مشکلات و یا تامین کمبودهای این تاسیسات .

4-انجام کمکهای اولیه در خونریزیهای خارجی ، خفگی  ، شکستگی ، شوک و غیره تا رسیدن واحدهای امدادی همچنین در صورت نیاز و امکان اعزام مجروح به مراکز بهداشتی درمانی مربوطه

5-جلب همکاری کارکنان و مسئولان کارگاه جهت پیشرفت برنامه های بهداشتی

6-همکاری با عوامل بهداشتی درمانی در کارگاه و همچنین همکاری با عوامل بهداشتی درمانی که از کارگاه بازدید به عمل  می آورند .

7-تشکیل پرونده بهداشتی برای نیروی انسانی کارگاه و تنظیم و تکمیل فرمهای بهداشتی ( قسمتهای پزشکی توسط پزشک طب کار و کارشناس بهداشت حرفه ای تکمیل شود ).

8-آماده کردن شاغلین به منظور انجام معاینات پزشکی توسط پرسنل ذیصلاح بهداشت و درمان .

9-در خواست از کارشناسان بهداشتی مربوطه با اطلاع مدیریت واحد صنعتی برای بررسی ارزشیابی عوامل زیان آور محیط کار و یا نمونه برداری وکنترل مواد غذایی ، شیمیایی و عوامل زیان آور دیگر در محیط کار .

10-گزارش مسائل و مشکلات بهداشتی درمانی در ارتباط با انجام وظایف محوله به مدیریت کارخانه یا کمیته حفاظت بهداشت کار .

11-تهیه آمار از حوادث و سوانح و فعالیتهای بهداشتی که در کارگاه انجام می شود و ارسال گزارشات مذکور از طریق مدیریت کارگاه به مقامات و سازمانهای ذیربط .

12-شرکت در جلسات کمیته حفاظت و بهداشت کار و ارائه گزارش و مسائل و مشکلات بهداشتی موجود در کارگاه

13-کنترل کارت بهداشتی کارکنانی که با مواد غذایی سروکار دارند و معرفی آنان به مراکز بهداشتی درمانی جهت صدور یا تمدید کارت بهداشتی .

14-پیگیری لازم جهت رفع نواقص بهداشتی .

15-همکاری در انجام اقدامات سالمسازی محیط کار از قبیل کلر زنی آب آشامیدنی-سمپاشی و طعمه گذاری علیه حشرات و جوندگان-دفع زباله

16-ارسال در خواست وسایل و داروهای کمکهای اولیه مورد نیاز از شبکه بهداشتی درمانی شهرستان از طریق مدیریت کارخانه (مطابق با لیست وسائل و دارو هایی که از طرف وزارت بهداشت درمانی و اموزش پزشکی تعیین شده است)

17-نظارت مستمر بر استفا ده صحیح ازوسا ئل فردی کارکنان  در حفاظت کارگاه که توسط کارشناس بهداشت حرفه ای تعیین گردیده است .